W powiecie zgorzeleckim celem wyjazdu był Spytków – wieś w gminie Zgorzelec, zdobywca I miejsca w konkursie Najpiękniejsza Wieś Dolnośląska w kategorii Najlepszy Start w Odnowie Wsi 2011 roku. Zjechali tu przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego, Samorządów i najaktywniejszych grup Odnowy Wsi. Sołectwo przygotowało prezentację, w której goście poznali projekty zrealizowane przez mieszkańców. Podczas prezentacji odbyła sie degustacja regionalnych potraw, czyli spytkowskiej gęsi nadziewanej naleśnikami, spytkowskich kopytek, domowego chleba i ciasta.
Gospodarze zapoznali przybyłych z atrakcjami, które przygotowują dla odwiedzających wieś. Między innymi zaprezentowali warsztaty haftu, szydełkowania i „sianosploty” dla dzieci. Również dla najmłodszych przygotowywana jest gra terenowa „Poszukiwanie skarbu Boblitza” i ścieżka zmysłów. Co roku Spytków organizuje obchody nocy świętojańskiej i marsz nordic walking. Latem mieszkańcy organizują półkolonie dla dzieci.
Goście byli pełni podziwu dla mieszkańców tej małej miejscowości. Działa tu Stowarzyszenie Spytków Bez Granic, które współpracuje z innymi organizacjami pozarządowymi. Między innymi ze Stowarzyszeniem „Kuźnia” które tego dnia przy współpracy Gminnego Ośrodka Kultury przygotowało w Spytkowie jedną z imprez z cyklu Nyski Kulturalny Kulturalnik.
Była to doskonała okazja dla miłośników regionalnej kultury by bliżej zapoznać się z jej tajnikami, w wyśmienitej atmosferze festynowej. Na scenie zaprezentowały się dzieci z zespołu Lusatia, po nich posłuchać mogliśmy Błękitnych Kamizelek, Kwiatowianek i Lasowian, których występy aż kipiały energią. Naszych niemieckich sąsiadów reprezentował folkowy Zugabe, który, choć nieco różniący się klimatem od pozostałych podmiotów scenicznych, także porwał publiczność.
Poza częścią muzyczno - taneczną oraz wystawami, w zabytkowych stodołach odbywały się warsztaty z wypalania w drewnie i z sianosplotów, prowadzone przez miejscowych artystów. Jak się okazało, szczególnie przypadły one do gustu niemieckim uczestnikom. Nie obyło się bez małej biesiady - ci, którzy dotarli na imprezę mogli skorzystać z gościnności gospodarzy - hojnie częstowano regionalnymi potrawami.