Zakończył się II Zgorzelecki Festiwal Ludowy a razem z nim Festiwal Smaków Pogranicza. Każdy kto w dniach 13 i 14 sierpnia odwiedził restaurację „Dobre Klimaty” w Zgorzelcu miał okazję przekonać się jak wielkie bogactwo kulinarne można znaleźć na stołach regionu pogranicza.
- Przyjechaliśmy z ze wsi Kwieciszowice, gmina Mirsk, i tutaj wystawimy potrawy, które przygotowały kobiety z miejscowości. Wspaniałe kiełbaski, kaszanka, ciasto - mówi Waldemar Waszkiewicz ze wsi Kwieciszowice.
- Własnej roboty serniczek, makowiec, bananowiec, pierożki z grzybami, z kapustą, gołąbki z mięsem, ruskie i wszystko swojej roboty – dodaje Anna Moniatowicz, Kwieciszowice.
- Bardzo smaczne. Zapraszamy wszystkich, żeby spróbowali jak to smakuje – zachęcał Waldemar Waszkiewicz.
Po takiej promocji, nie sposób było odmówić spróbowania pachnących swojskich dań. Ale Festiwal Smaków Pogranicza to nie tylko coś dla ciała, ale też dla ucha, bo prezentację regionalnych potraw połączono z występami ludowych zespołów.
Projekt Festiwal Smaków Pogranicza promuje dobre praktyki związane z żywnością wysokiej jakości oraz ukazuje kulinarne bogactwo oraz kulturę stołu regionu pogranicza. Współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz środków budżetu państwa przy wsparciu Euroregionu Nysa.