Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

powiat zgorzelecki
Boisz się bakterii Escherichia coli?

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Fala zachorowań w Niemczech , które spowodowała bakteria Escherichia coli uświadomiła nam, że w wojnie z bakteriami ludzie przegrywają. Trzeba nauczyć się żyć z nimi, bo jest ich na świecie bardzo dużo.
Boisz się bakterii Escherichia coli?
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.

Escherichia coli jest znana od dawna, jednak zmutowana postać bakterii, która pojawiła się teraz jest nie tylko złośliwa, ale jeszcze toksykogenna. Dlatego Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zgorzelcu podjął działania , które mają na celu uchronić mieszkańców naszego powiatu przed zachorowaniami spowodowanymi Escherichia coli i nie tylko. Na BIP Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Zgorzelcu znajdziecie Państwo informację „Pięć Kroków Do Bezpieczniejszej Żywności”, zawierającą precyzyjnie opisane nawyki higieniczne, które powinny być nieodłączną częścią naszego życia a mianowicie:

Utrzymuj czystość:

- myj ręce często, bo Escherichia coli mimo, że żyje w naszym przewodzie pokarmowym, to poza nim jest bardzo niebezpieczna,

- zawsze myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowania,

- myj ręce po wyjściu z toalety,

- myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowania żywności,

- chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami,

- oddzielaj żywność surową od ugotowanej,

- przechowuj te produkty w osobnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między nimi,

- do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia

Gotuj dokładnie:

- bakterie zginą w temperaturze 70˚C, a więc doprowadź do wrzenia przede wszystkim zupy, mięso, drób, jaja i owoce morza,

-odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70˚C,

Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze:

- potrawy nie pozostawiaj w temperaturze pokojowej dłużej niż 2 godziny,

- nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzewczych),

- wszystkie ugotowane i łatwo psujące się pokarmy przechowuj w lodówce , najlepiej w temperaturze poniżej 5˚C,

Korzystaj tylko z bezpiecznej wody i żywności:

- wybieraj świeże produkty,

- dokładnie myj i obieraj pod bieżącą wodą owoce oraz warzywa,

-unikaj kostek lodu, które powstały z nie przegotowanej wody, szczególnie kiedy nie znasz jej źródła, a mleko pij tylko pasteryzowane.

W czasach, gdy ludzie przemieszczają się swobodnie, a wymiana produktów żywnościowych między krajami Unii Europejskiej przebiega bezproblemowo, istnieje duże prawdopodobieństwo zagrożenia spożycia żywności skażonej bakteriami. Dlatego my sami musimy zadbać o własne bezpieczeństwo dbając o higienę oraz stosując się do powyższych wskazówek. Mając na uwadze troskę o zdrowie naszego lokalnego społeczeństwa Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zgorzelcu zintensyfikował działania na terenie powiatu zgorzeleckiego poprzez dystrybucję materiałów informacyjno - edukacyjnych, instruktaże w placówkach ochrony zdrowia, letniego wypoczynku, biurach podróży , targowiskach, sklepach spożywczych i zakładach zbiorowego żywienia.


SP (opr. G. Niedziela)



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Piątek 19 kwietnia 2024
Imieniny
Alfa, Leonii, Tytusa

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl