Escherichia coli jest znana od dawna, jednak zmutowana postać bakterii, która pojawiła się teraz jest nie tylko złośliwa, ale jeszcze toksykogenna. Dlatego Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zgorzelcu podjął działania , które mają na celu uchronić mieszkańców naszego powiatu przed zachorowaniami spowodowanymi Escherichia coli i nie tylko. Na BIP Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Zgorzelcu znajdziecie Państwo informację „Pięć Kroków Do Bezpieczniejszej Żywności”, zawierającą precyzyjnie opisane nawyki higieniczne, które powinny być nieodłączną częścią naszego życia a mianowicie:
Utrzymuj czystość:
- myj ręce często, bo Escherichia coli mimo, że żyje w naszym przewodzie pokarmowym, to poza nim jest bardzo niebezpieczna,
- zawsze myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowania,
- myj ręce po wyjściu z toalety,
- myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowania żywności,
- chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami,
- oddzielaj żywność surową od ugotowanej,
- przechowuj te produkty w osobnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między nimi,
- do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia
Gotuj dokładnie:
- bakterie zginą w temperaturze 70˚C, a więc doprowadź do wrzenia przede wszystkim zupy, mięso, drób, jaja i owoce morza,
-odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70˚C,
Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze:
- potrawy nie pozostawiaj w temperaturze pokojowej dłużej niż 2 godziny,
- nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzewczych),
- wszystkie ugotowane i łatwo psujące się pokarmy przechowuj w lodówce , najlepiej w temperaturze poniżej 5˚C,
Korzystaj tylko z bezpiecznej wody i żywności:
- wybieraj świeże produkty,
- dokładnie myj i obieraj pod bieżącą wodą owoce oraz warzywa,
-unikaj kostek lodu, które powstały z nie przegotowanej wody, szczególnie kiedy nie znasz jej źródła, a mleko pij tylko pasteryzowane.
W czasach, gdy ludzie przemieszczają się swobodnie, a wymiana produktów żywnościowych między krajami Unii Europejskiej przebiega bezproblemowo, istnieje duże prawdopodobieństwo zagrożenia spożycia żywności skażonej bakteriami. Dlatego my sami musimy zadbać o własne bezpieczeństwo dbając o higienę oraz stosując się do powyższych wskazówek. Mając na uwadze troskę o zdrowie naszego lokalnego społeczeństwa Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zgorzelcu zintensyfikował działania na terenie powiatu zgorzeleckiego poprzez dystrybucję materiałów informacyjno - edukacyjnych, instruktaże w placówkach ochrony zdrowia, letniego wypoczynku, biurach podróży , targowiskach, sklepach spożywczych i zakładach zbiorowego żywienia.