Szczepy E. coli obecne są w naszym środowisku od zawsze i praktycznie występują na każdym kroku. Jak wynika z raportu pt. "Higiena rąk i otoczenia Polaków" przygotowanego przez firmę Reckitt-Benckiser wraz z Centrum Zdrowia Dziecka bakterie można znaleźć głównie w toaletach, ale również na poręczach w środkach komunikacji, wózkach w centrach handlowych. Obecne są także na placu zabaw dla dzieci i przewijakach, a co najbardziej zadziwiające – kuchennych blatach. Niektóre szczepy Escherichia coli mogą powodować zakażenia przewodu pokarmowego, które w skrajnych przypadkach objawiają się ciężkimi, wyniszczającymi biegunkami, krwotocznym zapaleniem jelit, a to z kolei krótka droga do zespołu mocznicowo-hemolitycznego i zakrzepicy – ostrzega dr n. med. Alicja Pawińska z Zakładu Mikrobiologii Klinicznej w Centrum Zdrowia Dziecka. Dodaje, aby natychmiast zgłosić się do lekarza, jeśli wymioty i biegunka utrzymują się dłużej niż 2 dni, towarzyszy im ból
i zawroty głowy oraz gdy nastąpiło ogólne osłabienie organizmu.
Dbając o higienę, eliminujesz groźne drobnoustroje
Pocieszające jest jednak to, że jesteśmy w stanie walczyć z bakteriami i zmniejszyć, a nawet wyeliminować ryzyko zakażenia. Jak wynika z badań mycie rąk ciepłą wodą z mydłem przez 15 sekund redukuje prawie 90 % bakterii, a kolejne 15 sekund redukuje całkowicie obecność drobnoustrojów na naszych rękach. Pamiętaj, by zawsze myć ręce:
- przed przystąpieniem do posiłku oraz karmienia dzieci;
- przed przygotowaniem posiłku, szczególnie przed i natychmiast po przygotowaniu potrawy z surowców takich jak mięso, drób i ryby;
- po skorzystaniu z toalety;
- po powrocie do domu z pracy, ze sklepu lub podróży koleją, czy środkami komunikacji miejskiej;
Mycie rąk to główna zasada, której powinniśmy przestrzegać. Do zarażenia niebezpieczną bakterią może dojść również po wypiciu nieprzegotowanej wody pochodzącej z niepewnego źródła, a także po zjedzeniu nie umytych warzyw i owoców. Pamiętaj, aby:
- warzywa i owoce myć dokładnie ciepłą wodą, a jeśli nie mamy pewności, że zostały dokładnie oczyszczone – spożywaj je po obróbce termicznej;
- dokładnie usmaż, ugotuj bądź upiecz mięso; źródłem zakażanie może być bowiem niedogotowane mięso; szczególnie pamiętaj o tej zasadzie przygotowując grill;
- podczas podróży spożywaj tylko wodę butelkowaną; unikaj napojów, w których znajduje się lód – może on bowiem pochodzić z zakażonej wody.
Bądź świadomy, bądź zdrowy
Wakacyjne podróżne to czas spędzany przede wszystkim poza domem, na świeżym powietrzu, bez dostępu do bieżącej wody. W takich sytuacjach najlepiej sprawdza się antybakteryjny żel, który dezynfekuje ręce bez użycia wody. Aby zadbać o czystość w naszym domu bądź miejscu, w którym aktualnie przebywamy można używać aerozolu do dezynfekcji powierzchni – należy spryskać nim klamki, toalety, blaty kuchenne – miejsca, które często dotykamy. Aerozol przyda się również wtedy, gdy razem z dzieckiem wybierzemy się do restauracji – aerozol zdezynfekuje dziecięce krzesełko i stolik. Warto też zaopatrzyć się w antybakteryjne mydło w płynie, dzięki któremu będziemy mieli pewność, że nasze dłonie pozostaną czyste i dodatkowo przyjemnie nawilżone.
Wymienione produkty dostępne są w antybakteryjnej serii Dettol – wszystkie zabijają 99,9 % bakterii i wirusów (na podstawie badań przeprowadzonych zgodnie z odpowiednimi normami). Są proste
w użyciu, przebadane dermatologicznie i otrzymały pozytywną opinię Centrum Zdrowia Dziecka.