Uczniowie pod opieką nauczycieli Anny Zdun i Jolanty Jędrzejczak opublikowali książkę kucharską „Gotować każdy może!”. 10 uczestników projektu uczy się bowiem w Zasadniczej Szkoły Zawodowej w klasie o kierunku kucharz małej gastronomii. Wszystkie potrawy zostały wykonane przez uczniów klas I i II ZSZ pod kierunkiem nauczycieli.
Nagrodą dla uczniów szczególnie zaangażowanych w realizację projektu są bony pieniężne w wysokości 1 500 zł. Bony zostaną wykorzystane na wybrane formy szkolenia zawodowego uczniów szczególnie wyróżniających się w realizacji projektu.
Książka uczniów zgorzeleckiej Zasadniczej Szkoły Zawodowej rozeszła się jak ciepłe bułeczki. Ciekawym elementem publikacji jest wprowadzenie przy opisach potraw znaków graficznych. Tłumaczenie przepisów metodą symboli PCS-ów przygotowały Aleksandra Libner-Hytry i Dorota Pikulicka. Zamieszczenie tłumaczenia pozwala na wykorzystanie tej publikacji do zajęć kulinarnych z dziećmi mającymi trudności z czytaniem i komunikacją. Natomiast opracowaniem graficznym publikacji zajęła się Sylwia Delamczyńska.
O wynikach konkursu na realizację projektów zawodoznawczych organizowanego w ramach projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego na Dolnym Śląsku” poinformowano po majowym weekendzie na stronie internetowej Dolnośląskiego Centrum Informacji Zawodowej i Doskonalenia Nauczycieli w Wałbrzychu.
Projekt adresowany był do młodzieży publicznych szkół zawodowych Dolnego Śląska i zakładał poszerzenie dotychczasowej oferty edukacyjnej tych szkół o działania umożliwiające każdemu uczniowi wszechstronny rozwój. W projekcie uczestniczyło 135 szkół.