Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Zgorzelec
Pączek pączkowi nierówny

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Tłusty czwartek to w potocznym rozumieniu święto pączka – bez niego ostatki nie są ostatkami. Jednak mimo, iż pączka chętnie jemy, to niewiele o nim wiemy.

Pączki towarzyszą ostatkom już od dawien dawna, ich początki sięgają XVII wieku. Wokół tego ciastka urosło bardzo wiele legend, jedna z nich mówi, iż pączek mocno przyczynił się do udanej obrony Wiednia przed Turkami, kiedy to dzielnym chrześcijańskim wojakom dodał siły i odwagi.

Warto pamiętać, że pączek nie zawsze wyglądał tak jak dzisiaj – kiedyś był ciastem chlebowym nadziewanym mięsem lub skwarkami, smażonym na głębokim oleju. Tak więc mimo, iż receptura mocno się zmieniła, pączek był i jest prawdziwą „bombą kaloryczną”. Szacuje się, iż jeden pączek to jakieś 200-300 kalorii. O więcej jest to bardzo niezdrowe połączenie składników: jajek, mąki i tłuszczu. Ale czy to kogokolwiek odstrasza? Raczej nie, pączki cieszą się w Polsce (oraz części Niemiec) niesłabnącym powodzeniem. Szczególnie w ten jeden jedyny, wyjątkowy dzień.

Gdzie w Bolesławcu są najlepsze pączki? Postanowiliśmy stworzyć grupę niezależnych ekspertów złożoną z członków naszej redakcji by odpowiedzieć na pytanie nurtujące dzisiaj wszystkich – co jest lepsze? Pączek z marketu czy pączek z piekarni?

Postaraliśmy się, by w skład grupy ekspertów weszły osoby o różnym stosunku do rzeczonego pączka. Mamy więc fana pączków, osobę od nich stroniącą oraz pana, który lokuje się gdzieś w połowie tego kontinuum. Na tapetę wzięliśmy produkty zakupione w dwóch bolesławieckich marketach (w jednym z nich kupuje połowa Polski) oraz jednej tradycyjnej piekarni.

Ceny pączków są bardzo różne – pączka można kupić już za 65gr, jednak standardowa cena to ok. 1,20 – 1,40. Jak zauważyliśmy, cena niekoniecznie jest proporcjonalna do jakości. Pączki różnią się też nadzieniem, polewą lub posypką oraz wielkością. I co bardzo ważne – nie wszystkie dostępne w sprzedaży pączki są świeże, a ten parametr jednak najmocniej wpływa na ich smak.

Po wielu burzliwych sporach doszliśmy jednak do wniosku, że pączki z piekarni na głowę biją produkty dostępne w marketach. W piekarniach z reguły jest też dużo większy wybór oraz… dużo większe kolejki. Jednak, jeśli chcemy delektować się naprawdę dobrym wyrobem, musimy zapłacić ową cenę.


K.K./AS



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Wtorek 23 kwietnia 2024
Imieniny
Ilony, Jerzego, Wojciecha

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl